DOLMEYÊN HIŞKKIRÎ
Îro ez ê behsa fêkiyên(sebzeyên) hişkkirî û dolmeyên ( Li cem me ji dolmeyan re dibêjin Kortik an Kodik) me yên navdar bikim. Li herêma me ji qittî bigrin heya şelengoyan , bacan, îsot, pîvaz, dolme(kundir); tiştên ku hundirê wan vedibin giş tên dagirtin.
Le îja fêkiyê hişkkirî çi ye? Ew ji ku derket? Çima fêkî tên hişkkirin? Zemanên berê fêkiyên havînê, ji bo ku zivistanê jî bên xwarin an jî bikaranîn dihatin hişkkirin. Ew tava deşte ya tûj, hişkkirinê hêsan dikir, hê jî dike. Fêkî ji bo tirşikê dihatin hûr kirin, li ser sîniyan radixistin û li ber tavê ew hişk dikirin. An jî ji bo dolmeyan dihatin vekirin, bi benikan dihatin dardekirin û dîsa li ber tavê dihat hişk kirin.
Ev berê seba tinebûnê bû le êdî ew tehma wan ketiye bin zimanê me û em nikarin devjê berdin. Hê jî em hişk dikin û em bi kêf dixwin. Ji bo kesên nikarin bi xwe hişk bikin, li ser internetê jî malperên ku fêkiyên hişkkirî difroşin hene. Min li çend malperan mêze kir, yek ji wan jî www.yerli.market/ e. Siteyek kêrhatî û ewle dixuye. Benikên 50 heb bacanên (yên reş) hişk di vê malperê de 15 lîreyan, 50 hebên îsotan jî bi 20 lîreyan e. Diya min dibêje; dinya bûye rihetî :)
Gava li zaningehê bûm, car carna hesreta xwarinên diya min dida dilê min. Rojek min dît, li Komageneyê (bi Ecînê [çiğköfte] xwe navdar e), dolmeyên hişk (ên dagirtî) tên firotin, min go ez bicerribînim;helbet tahma wan ne wekî yên malê bû le dîsa jî li gorî yên hazir ne xirab bûn, belkî em xwendekar bûn û ji tinebûnê bi min xweş hatibû, nizanim. Li Komageneyê 250 gramê îsot û bacanên hişk ên dagirtî jî bi 7 lîre û nîvan e. Heçiyê dixwzin biceribînin, bila haya wan jê hebe.
Ka em vegerin ser meseleya xwe. Em çi hişk dikin? Mîsal; bacanênreş, îsot, kundir(kabak), fasolêşîn,bamî. Dolmeyan em qet bê simak çênakin, li cîhên din çilo ye nizanim lê li ba me simaqa hebî dikeve nav gelek xwarinan û jinên me pir ji tirşayiyê hez dikin.
Baş e; me ewqas behsa hişkkirinê kir; vêga ez ê tarîfa dolmeyên hişkkirî bidi we û dilên we xweş bikim xwendevanên ezîz.
Melzeme:
- birinc
- goştêsor
- fêkîyên hişkkirî
- li gorî daxwazê lehane, pel
- birinc
- bexdenûs
- îsotê şîn
- bacanê sor
- îsota hûr
- ava bacanan
- pîvaz
- sîr
- simaqahebî
- xwê
- zeyt ( bi xwe ya zeytûnan bikar tînim)
Ka werin em dest bi çêkirinê bikin. Lazim e em pêşî simakê têxin avê. Ji bo 4 kevcî simak, teqrîben 2 qedeh ava tîndayî bes e. Me simak xist avê , em ê deynin aliyekî. Ketilek ava kelandî em ê berdin beroşê û binê wê pêxin. İsotê hişkkirî nêzî 4-5 deqîqeyan bikelînin û derxin. Pişt re bacanên reş ên hişkkirî jî werê bikelînin. Gava ez dadigrim miheqeq pelê lehaneyan jî dixim nava kortikên hişk, çimkî; diya min gelekî ji leheneyan hez dike. Destên wê radimûsim :) Ger hun jî bixwazin dikarin lehane, pelê meywan û hwd. tevlînav bikin.
Ez ê bi 4 qedeh birinc çê bikim. Me bexdenûsek hûrkir, bacanê xwe yê sor û îsotê şîn jî hûrik hûrik hûr kirin. Me goştê xwe ji sarincê derxist Hin baş neheliya ye em ê hûr bikin. Gava qeşaya goşt baş neheliya be, xweştir tê hûr kirin. Bila di bîra we de be :)
Ava bacanan, xwê, bacanên sor, îsotê şîn, zeyt, îsotahûr, bexdenûs û goştê xwe yê hûrkirî em ê baş li nav hev bixin. Em ê simak di ser de biparzinin û dîsa li nav hev bixin. Êdî navikê dolmeyên we hazir e. Piştî ku me simaka xwe parzinî, em ê dîsa hinek av berdin ser. Gava ku dolmeyan em dikin bikelînin, em ê vê bera ser bidin.
Îja em ê dest bi dagirtinê bikin. Kesên ku pîvaz û sîran dixin nav birinca wê jî hene lê ez sîr ûpîvaznaxim nav navikên wan, dixim bin beroşê çimkî tehma wan bide temam e lê bi min ; li birincê nayê. Di bin beroşa xwe de , 2-3 serî sîr û 2 pîvaz tiqalkî bikin (pir ji vê peyvê hez dikim; tiqalkî :) ) deynin bin. Min goşt jî xist bin beroşa xwe, em gelek caran hestî an goşt dixe bin beroşa xwe , ne şert e tabî, ev gorî dilê we ye. Me kortikên xwe giş dagirtin, beroşa me tije bû. Em ê sêniyek deynin ser ( ji bo ku kortikên me xera nebin). Ava kelandî û xwê ya xwe ser de kin û ew simaka me dîsa av xisti bû ser jî jibîr nekin, bera ser din. Av ser dolmeyên we bikeve temam e, zatî heya ku dolme tê dagırtin birinca wê gelekî dinermije, pir avê nexin ser.
Li bendê bimînin bila kel pê de bê, piştî ku çend kelên baş lê ket, binê wê hûr bikin. Dora 40 deqîqeyên di em dikarin binê wê bigrin. Piştî ku we girt 5 deqîqe bila bisekine û dolmeyên xwe bera ser siniyê bidin.
Va ye hazir e, mastê mîha dermanê vê xwarina ye. Deynin ber û afîyeta we be :)
Ava bacanan, xwê, bacanên sor, îsotê şîn, zeyt, îsotahûr, bexdenûs û goştê xwe yê hûrkirî em ê baş li nav hev bixin. Em ê simak di ser de biparzinin û dîsa li nav hev bixin. Êdî navikê dolmeyên we hazir e. Piştî ku me simaka xwe parzinî, em ê dîsa hinek av berdin ser. Gava ku dolmeyan em dikin bikelînin, em ê vê bera ser bidin.
Îja em ê dest bi dagirtinê bikin. Kesên ku pîvaz û sîran dixin nav birinca wê jî hene lê ez sîr ûpîvaznaxim nav navikên wan, dixim bin beroşê çimkî tehma wan bide temam e lê bi min ; li birincê nayê. Di bin beroşa xwe de , 2-3 serî sîr û 2 pîvaz tiqalkî bikin (pir ji vê peyvê hez dikim; tiqalkî :) ) deynin bin. Min goşt jî xist bin beroşa xwe, em gelek caran hestî an goşt dixe bin beroşa xwe , ne şert e tabî, ev gorî dilê we ye. Me kortikên xwe giş dagirtin, beroşa me tije bû. Em ê sêniyek deynin ser ( ji bo ku kortikên me xera nebin). Ava kelandî û xwê ya xwe ser de kin û ew simaka me dîsa av xisti bû ser jî jibîr nekin, bera ser din. Av ser dolmeyên we bikeve temam e, zatî heya ku dolme tê dagırtin birinca wê gelekî dinermije, pir avê nexin ser.
Li bendê bimînin bila kel pê de bê, piştî ku çend kelên baş lê ket, binê wê hûr bikin. Dora 40 deqîqeyên di em dikarin binê wê bigrin. Piştî ku we girt 5 deqîqe bila bisekine û dolmeyên xwe bera ser siniyê bidin.
Va ye hazir e, mastê mîha dermanê vê xwarina ye. Deynin ber û afîyeta we be :)
0 yorum